De oogst van Jolanda en Renate (recept)

19-02-2020

Op tuin 46a, bij Jolanda en Renate, groeit wel een heel bijzondere (vaak vergeten) groente, de haverwortel.
Haverwortel (ook wel morgenster genoemd) is een groente die qua uiterlijk lijkt op de schorseneer en wat betreft smaak doet denken aan... oesters! Net als de schorseneer heeft de haverwortel ook de bijnaam eukenmeidenverdriet, omdat er bij het schillen een kleverige vloeistof vrijkomt, die moeilijk van de handen af te wassen is. Het verhaal gaat dat de keukenmeiden van vroeger met deze vieze handen hun geliefde niet onder ogen durfde te komen, en dat gaf verdriet. Gelukkig heeft de kleverige vloeistof ook nog z'n goede eigenschappen. Zo kan het gebruikt worden als bestanddeel voor kauwgom en in gebrande vorm voor surrogaatkoffie.

Hartige taart met haverwortel

Ingrediënten (4 personen)

Voor het deeg:

125 gram bloem
125 gram roggemeel
5 eetlepels olijfolie
3 eetlepels water
1 ei
snufje zout

Voor de vulling:

600 gram haverwortel
2 eetlepels truffelolie
220 gram ricotta
2 eetlepels citroensap
4 eieren
snufje kruidenzout
3 stevige sjalotten
50 gram fijn geraspte kaas


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 225 graden. Maak deeg van bloem, roggemeel, olijfolie, 3 eetlepels water 1 ei. Maak het deeg plat, rol het in plasticfolie en leg het deeg 30 min in de koelkast. Maak ondertussen de haverwortels schoon, snijd ze in dunne plakken en kook ze in 15 minuten gaar. Giet de haverwortels af en laat ze uitlekken in een vergiet. Maak beslag van de truffelolie, kruidenzout, ricotta, citroensap en 4 eieren. Snij vervolgens de sjalotten fijn en fruit deze even in een koekenpan tot ze glazig zijn. Vet dan een ovenschaal of bakvorm in met boter en bestrooi dun met bloem. Leg bloem op het aanrecht, rol het deeg uit en bekleed de ovenschaal of de bakvorm. Leg een dun laagje beslag op de bodem, leg daarop de sjalotjes en de haverwortel, en giet de rest van het beslag eroverheen. Strooi hierop de geraspte kaas en zet de hartige taart 30 minuten in de oven. 

Eet smakelijk!