TUINHULPJES...

Tuinhulpje is een informatieblad dat wordt samengesteld door de introductiecommissie voor leden van onze vereniging. Elke maand is er een nieuw tuinhulpje, boordevol tips en weetjes rond het tuinieren op een volkstuin. Voor beginnelingen en voor gevorderden, want van elkaar kunnen we veel leren. Heb je een leuke tip of recept voor een volgend nummer? Stuur 'm per mail naar: volkstuindelighallen@gmail.com.

Hieronder vind je elke maand een artikel uit de inmiddels verschenen Tuinhulpjes...


Gelezen in Tuinhulpje #4...

April 2024

De Stokboon 

De stokboon heeft voor de ondersteuning tijdens de groei stokken (staken) nodig. Dit in tegenstelling tot de stam- of struikboon. Soorten stokboon zijn de stokslabonen, snijbonen en spekbonen. Ook de droge bonen zoals pronkbonen en kievitsbonen hebben staken nodig. Zaaien in de volle grond kan vanaf half mei tot half juli door rond iedere stok een aantal bonen te leggen:
2-3 bonen voor droge bonen;
4-5 bonen voor snij- en spekbonen;
5-6 bonen voor slabonen en prinsessenbonen. 

Bonen hebben matig mest nodig. De grond mag bij bloei- en peulvorming niet uitdrogen. Bonen houden er niet van om in de buurt te staan van prei, rode biet, ui, knoflook en zonnebloem.


Gelezen in Tuinhulpje #3...

Maart 2024

Brandnetel, weg ermee … of toch niet? 

In iedere tuin groeit er wel ergens brandnetel. Dat wil je niet, dus snel verwijderen. Maar de plant kun je ook gebruiken om de grond te verbeteren omdat ze rijk is aan calcium, ijzer, koper, mangaan, stikstof en kiezelzuur. Toch wil je ze niet in de tuin hebben staan. Je zou er maar eens tegen aanstoten, dan heb je een hele poos last van jeuk. Een oplossing: graaf een ton in de grond, laat die vollopen met water en gooi daar de brandnetels in die je van je tuin verwijdert. Zo maak je je eigen brandnetelgier. Te gebruiken als groenbemester, bijvoorbeeld in de kas waar je ieder jaar je tomatenplanten zet. Of als luizenbestrijder bij bijvoorbeeld je tuinbonen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om, vooral de jonge blaadjes, mee naar huis te nemen en er thee van te zetten of soep van te maken. 


Gelezen in Tuinhulpje #2   

februari 2024

Mizuna

Mizuna, alternatief voor raapsteeltjes (keeltjes). Mizuna is een in Azië ontwikkelde snelgroeiende bladgroente geschikt voor de teelt onder glas en volle grond. Op ruime plantafstand uitplanten (9 planten op een m2) Mizuna geeft langgesteelde ingesneden bladeren. Mizuna groeit in pollen en is daardoor makkelijker zonder onkruid te oogsten dan raapsteel. Voorzaaien onder glas vanaf half februari. In de volle grond vanaf april. 


Gelezen in Tuinhulpje #1 

Januari 2024

De Kruisdistel

De kruisdistel, een prachtig bloem voor in een boeket De Kruisdistel is een prachtige snijbloem (50- 100 cm). Je kunt ze als planten kopen, maar ook zelf zaaien (vanaf februari onder glas of op de vensterbank). De plant is winterhard, staat graag in de zon, 6 tot 8 planten per m2. Het loof er in de winter ter bescherming aan laten zitten. Voordat de plant in het voorjaar weer uitgaat lopen afknippen. Bloei in juli en augustus.